Search

Project

People

Process

News

Facts

Contact

770984538d65039ef790cb0a909eb7f1.jpg

Tverrfjellhytta, Norwegian Wild Reindeer Pavilion

Architecture, Landscape and Interior
2009–2011
Location Hjerkinn, Dovre, Norway
Typology Keyless Structure
Client Norwegian Wild Reindeer Foundation
Status Completed
Size 90 m²
Presentation view

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the mountain Snøhetta. The 90 m² building is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes. A 1.5 km hiking trail leads visitors to this spectacular site overlooking the Dovrefjell mountains.

The Dovrefjell mountain range forms a barrier between the northern and southern parts of Norway. It holds a unique place in Norwegian consciousness through a wide range of tales and myths connected to the mountains, and has a long history of travelers, hunting, mining, and military activities has left its mark on this landscape. 

The building design is based on a contrast between ideas - a rigid outer shell and a soft, organic inner core.  The wooden core is shaped like rock or ice that has been eroded by natural forces like wind and running water, and is placed within a rectangular frame of raw steel and glass. 



Dovrefjell is home to Europe's last wild reindeer herds and is the natural habitat for many rare plants and animals. 
The interior's shape creates a protected and warm gathering place, while still preserving visitor's access to spectacular views.
Snøhetta