People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

SUMMIT One Vanderbilt

SUMMIT One Vanderbilt

SUMMIT One Vanderbilt is a four-story observation complex that brings together spaces for art, gathering, and wonder to envision a new way of inhabiting the New York City skyline. The state-of-the-art promontory offers panoramic views over all five boroughs from a collection of curated multi-sensory viewing and lounge spaces located more than 1,000 feet above Midtown Manhattan. Snøhetta’s design for the project balances jaw-dropping views with a choreographed procession of connective social spaces – including ample hallways, quiet escalators, and a cozy skyline café – to create moments where visitors can gather and pause between curated experiences. 

 

Categories
Architecture, Interior, Landscape, Public Space, Retail
Timeline

2018-2021

Status

Built

Location

New York

Typology

Observatory

Size

Gross: 66.325 ft2 
Terrace landscape: 0.2 acres 

Owner and Developer

SL Green Realty Corp.

Development Manager

Hines

Immersive Gallery Designer

Kenzo Digital

Base Building Architect

Kohn Pedersen Fox

The journey up SUMMIT One Vanderbilt begins below ground at Grand Central Station, where Midtown Manhattan’s tallest office tower meets one of its most beloved landmarks. Visitors first encounter a wood paneled waiting area before mirrored elevators ferry them to the 91st floor. Upon arrival, they are greeted by the Hall of Light, an illuminated walkway that recreates the sky’s real-time color, hue, and brightness indoors. On cloudy days, the hallway is cool and dewy, on sunny days, it shines blueish white, always offering a hint of the immersive experiences of the observatory. 

Beyond, a two-story mirrored gallery installation designed by Kenzo Digital reorients visitors’ perception of the skyline by reflecting the city into infinity. The space includes a pair of oculii that bridge between floors. 

To help ground the observation expereice, Snøhetta has designed a series of calm interstitual spaces connecting the observatory's immersive art galleries.

In adjacent areas, Snøhetta has designed transitional spaces marked by changes in material, softly rounded corners, and curving soffits that anchor the more hard-edged areas of the observatory in order to balance the observatory’s immersive installations. 

This sensibility extends to the observatory bathrooms, where aerial views over the city take on a colorful flare that matches the colors of the sky. 

Stitching together an interior landscape punctuated by sensual experiences, Snøhetta’s in-between spaces turn looking over the city into a social experience by refocusing our attention inwardly and toward those around us. 

A perimeter gallery designed by Snøhetta includes Yayoi Kusama's Clouds (2019).

At the top of the observatory, the Summit Lounge offers a welcoming space containing a sculptural, heavy timbered panorama bench and hanging fireplace that visitors can enjoy while embracing vistas across Manhattan. With the warm, convivial atmosphere of a ski lodge and some of the highest views in North America, the Summit Lounge creates another zone in the observatory focused on the quieter aspects of experience, allowing visitors to look out and contemplate the skyline in comfort and with ease.

While visiting SUMMIT One Vanderbilt, visitors might feel big and small at the same time, snug and excited in equal measure; as in other areas of the observation complex, each of the more dramatic viewing areas is anchored by contemplative spaces that create tactile and emotionally rich experiences high above the city. 

At the very top of the observatory, an L-shaped terrace offers dark granite bar tables carved from monolithic stone and solid wood benches for those looking to sit and enjoy the 93-story view. Here, mountain shrubs, high meadow perennials and grasses, and rough-hewn materials approximate a traditional alpine mountain summit experience while an outdoor bar completes the social atmosphere, creating a subtle tension between the observatory’s thrilling views and the relaxed physical experience of taking them in.