People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Aesop Pitt Street, Sydney

Aesop Pitt Street, Sydney

Located in the heart of Sydney’s central business district, Snøhetta has designed Aesop’s largest store to date. In the middle of this busy cosmopolitan shopping area, along the pedestrianized section of Pitt Street, the design of Aesop’s store intends to slow down the pace of passersby, encourage browsing, and draw attention to the contrasting textures and materials of the surrounding buildings. 

Aesop Pitt Street is a result of the spirit of Sydney infused in the ambience and mission of Aesop, which includes creating honest products to be sold in shops which reflect the context of their locations, communities and environments. The Interior space of Aesop Pitt Street is tranquil and peaceful, leaving visitors with a feeling of serenity and reassurance. 

 

Categories
Interior, Furniture Design, Retail, Sports, Wellness & Recreation
Timeline

2018-2019

Status

Completed

Location

Sydney, Australia 

Client

Aesop

Size

250m2

Responding to the energy of the downtown area, the store’s entrance, clad in textured granite, is set back from the street and provides a moment to decompress and transition into the space, metaphorically bringing the coastal calm into the busy city center.

A robust and durable material palette of stone, brass metal and concrete balances a sense of monumentality and intimacy. Inspired by the monolithic scale and texture of a stone quarry, the room appears to be composed of solid granite.

Despite sandstone being the prevailing local geology, granite, an igneous rock known for its strength and durability, lines the pavements of Sydney’s central business district, where Aesop Sydney is located, which resembles a strong connection between Sydney and Aesop. 

The contrasting color and texture of the entrance, in contrast to the smooth sandstone features of the building, signals visitors to slow down, and create a moment of stillness upon entry, allowing space to think and relax. 

The design process began with understanding the relationships between the spirit of the coast and waterfront at Bondi Beach, and the vibrancy of the central business district.

A monumental granite structure wraps the interior of the sandstone building, paying homage to Christo and Jeanne-Claude's 1968-9 Wrapped Coast, which rendered the sandstone cliffs of Little Bay a theatrical, lunar landscape. Aesop Sydney brings the greatness and tranquility of coastal cliffs to the bustling downtown environment.

Carved grooves in the stone create the divisions where metal shelves have been inserted, integrating shaves into the cladding. Polished metal detailing reflects the stone, creating an almost invisible line and highlighting the products displayed around the perimeter of the space.

The large metal block sinks boast a clean profile and displays the products in a central zone dedicated to cleansing and testing. The sinks and counters are industrial and sleek, even while their finish reflects the dark and cool stone.

Aesop Pitt Street is the eighth Aesop store designed by Snøhetta. Other stores include Aesop Prinsens Gate (Oslo), Aesop Homansbyen (Oslo), Aesop Grabenstraße (Düsseldorf), Aesop Fasanenstraße (Berlin), Aesop ION (Singapore), and Aesop Raffles City (Singapore), and Aesop Duke of York Square (London).