People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Wendelstrand

Wendelstrand

Since 2017, Snøhetta has been engaged in the transformation of an old quarry to an environmentally and socially sustainable neighborhood in Mölnlycke, outside Gothenburg in Sweden. The ambition was to make the new buildings in Wendelstrand a leading example for environmentally friendly housing concepts and social sustainability. What started out as a lofty concept of healing a wound in the ground and regenerating the surrounding nature, has now manifested itself as a garden city with varied housing typologies suitable for any family.

Wendelstrand offers diverse public areas and a park that meanders through the development and has its crescendo as the roofscape of Lakehouse – a communal building to be used and enjoyed by everyone living or visiting Wendelstrand.

Categories
Landscape, Master Planning, Residential
Timeline

2018 - 

Status

Ongoing

Location

Mölnlycke, Sweden

Client

Next Step

A model for innovative housing

Snøhetta's ambition was to create something that exceeds a conventional neighborhood and breaks with traditional housing typologies. Lakehouse is designed to invite people in, on, and around the building. You don’t have to enter the building to become a part of it. We hope Lakehouse will be an essential catalyst for creating enthusiasm, attractiveness, and cohesion in the area and become an inviting destination for the entire region. Furthermore, we believe this project can be a model for innovative and sustainable housing development, focusing on wood as a building material and bringing down the carbon footprint in Sweden and throughout the Nordic region. 

After several years in planning and redevelopment, Lakehouse has now finally broken ground and is set to be finished in the summer in 2024. This multi-functional building will provide the town’s first new residents with a top-of-the-line restaurant, a café, shops, event spaces, office spaces, a gym and a wellness center – all under one common, green roof. At Lakehouse you can work, sweat, read, eat, drink, dance and sing all in one day.

The client, Next Step Group from Sweden, wanted to create something special for the centerpiece of the area known as the Lakehouse, with equal parts sustainability and fantastic architecture. The building, and the whole area in general, is an interplay between new buildings, existing nature, and innovative solutions for a sustainable life. In many ways, the Lakehouse represents the whole area and the idea behind the project, 

From a quarry to the tree house of your dreams

The ground floor and the two lower floors house most of the standard functions of the building. Being that the area used to be a quarry, the design of these spaces is heavily inspired by the rich history of the site and dominated by rock features reflecting the surroundings. The top two floors illude a tree canopy and are inspired by the tree houses you dream of building as a child – including the spiraling wooden staircase.

With the new and more flexible way of working, Snøhetta has designed the perfect environment for the future office. Having locally available and flexible office spaces you don’t just offer an alternative to working from the kitchen table, you also save both precious time and CO2 emissions spent traveling. The working space in Lakehouse is being constructed out of cross-laminated timber, glulam, and natural materials. Providing the Wendelstrand residents with an inviting, green, local office space fit for the future working life.

Withstanding the tide of time

Since Snøhetta became a part of the project, the focus has always been on giving the building a flexible concept and an overall design of high architectural quality with the use of sustainable materials that can withstand the rough local climatic conditions in a way that emphasizes the intended use of the building.

From the outside, Lakehouse is shaped in circular segments following the natural topography of the site that naturally rises from the park in the north towards the South. It is a building that is being shaped by and for nature, adapted to its new garden city.

The choice of materials was of high importance for the Lakehouse project. Snøhetta decided upon prioritizing the use as much as possible of natural, local materials with high-bound energy and low CO2 emissions. The facades and most of the construction are done with natural materials such as wood and stone with a color scheme adapted to the surroundings. Along with the visible construction, Snøhetta has ensured the right proportion of glass in the facades gives the building an uplifting expression – creating the feeling of being both outside and inside at the same time.

A plethora of possibilities

When entering Lakehouse you have a plethora of options, ranging from enjoying the dawn sunlight from the restaurant balconies to watching a concert from the amphitheater-like steps of the atrium while enjoying the cathedral-like 16m high ceilings. 

Wendelstrand has the capacity of becoming a pioneering project to test our innovative, sustainable transport solutions. The area is ideal for bikes and pedestrians and projects for carsharing, electric cars and bikes and self-running buses are envisaged - and it is only a 15-minute drive from Sweden’s second-largest city, Gothenburg.