People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Writer's Library

Writer's Library

As centers of shared exchange, libraries empower action. The new Writer’s Library in Queens was designed as a collaboration between Snøhetta and Brooklyn-based contemporary artist José Parlá to reflect Far Rockaway’s diversity and dynamism. Serving as a community gathering place and resource for knowledge, the library symbolizes resilience and provides a platform for shaping Far Rockaway’s future. 

In 2012, Hurricane Sandy nearly destroyed the surrounding Rockaway community. In the aftermath of the storm, the existing 1968 library building provided disaster relief to residents. It was a lifeline, becoming a meeting point, a food and supply distribution center, and more. The library empowered collective action, and in turn, became a symbol of hope. The design to replace the original library aims to amplify its role in the community even further, serving as a hub for learning and exchange.   

 

Categories
Interior, Architecture, Landscape, Library
Timeline

2012 – expected 2022

Status

Ongoing

Location

Far Rockaway, NY USA

Typology

Library

Client

New York City Department of Design and Construction Queens Public Library

Structural 

Silman

Civil 

Thornton Tomasetti

Sustainability and Lighting Consultant

Atelier 10

MEP-FP + AV Consulting Engineer

Altieri

The interior is organized around an inverted pyramidal atrium, which allows the penetration of natural light to the ground floor as well as a view of the sky from within the building. Combined, they provide the entry and circulation sequence through the building, and orient the visitor within.

Writers commit thoughts and ideas into action, translating knowledge to bring people together. From its open massing to its facade, the Writer’s Library was a collaboration with Parlá to translate Far Rockaway’s rich cityscape and collective energy. Both Parlá’s work and the name of the library are born from New York City's writing culture, an artistic movement young artists created art on the walls and subway trains of the city during the sixties and early seventies when many people felt current forms of writing were not so beautiful. Located at the prominent intersection of Mott and Central Avenues, the library’s façade features custom panels designed by Parlá that visually reflect the city’s vibrant cultural history. In turn, it draws on the many languages that are spoken in Far Rockaway and movement along the street.    

Clad in fritted, colored glass, with a color gradient reflective of the sunrise off Long Island’s coast, the design balances transparency and translucency as it interprets the experience of the city. As a key investment in Far Rockaway, the library was designed as a welcoming center for the neighborhood and its residents. The entry is announced with a tall transparent glass opening at the corner. The interior is organized around an inverted pyramidal atrium, which allows the penetration of natural light to the ground floor as well as a view of the sky from within the building. Combined, they provide the entry and circulation sequence through the building and orient the visitor within. 

The Far Rockaway Branch Library will comply with Local Law 86, seeking LEED Gold Certification, and will be sited at an elevation exceeding the new FEMA flood zone guidelines. As part of the Percent for the Arts program, Snøhetta will be collaborating with an artist to create a site specific artwork within the library.

The idea for the library’s simple form provides a calm contrast to the visual noise of surrounding retail outlets. At the same time, it reinterprets the traditional New York City public library typology as a repository for books, integrating the building with diverse collaboration and social spaces, including a teen room and private meeting centers. Doubling the area of library spaces, the design creates a renewed visual identity for one of the borough’s most ethnically diverse communities. Programming includes after-school study hours, story reading, and community events, as well as a new public garden. It also has offices, along with a book sorting area, a staff lounge, and lockers. The second floor includes both adult and children's reading areas, a meeting room, and a Small Business Center.   

The Writer’s Library builds upon the legacy of a well-loved neighborhood landmark to provide for the dynamic needs of residents and the local community. Brought to life through the collaboration with José Parlá, the library is both a symbol and a resource. The new building seeks to increase the delivery of much-needed neighborhood services, and along with community revitalization efforts, was designed to serve as a catalyst to unify Far Rockaway and bring people together.  

Construction Photos showing José Parlá's Style Writing (2022) mural, which graces the facade of the Writer's Library. 

Snøhetta's collaboration with José Parlá

The mural wrapping this library is called Style Writing (2022) and was created by the artist José Parlá. This artwork transforms architecture into a form of sculptural painting. Initially an ink-on-paper drawing, the digitized and supersized work is made of continuous writing forms using words depicting daily life in the city. Although the sentences are in a primarily indecipherable code, the words become a statement that carries a story that can become personal to the viewer. Through the reflections of the glass facade, the viewer becomes part of the artwork experience and, therefore, part of the ephemeral and immersive qualities of the building. Through Style Writing, looking and searching for meaning becomes an exploration of the complex relationships between perception and understanding.