People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Dansens Hus

Dansens Hus

With the commission of Dansens Hus, Snøhetta was challenged to convert an old bridge building warehouse into the new home for Norway's National Center for Contemporary Dance. The building is located alongside the Aker river in the historically industrial area of Vulkan, in the east of Oslo. 

Snøhetta was responsible for the interior design in the public areas outside the theatre, and the office area for the employees.  The foyer is an open space with two interior elements. A bathroom-box which is organized as a glass box in the middle of the foyer and a 9-meter long counter serving as a bar and for ticketing purposes.

Snøhetta has also worked out a concept for the furnishings, colors and materials and also the illumination in the public areas. Many of the original features of the construction are maintained, such as exposed beams in the ceilings and outer walls reflecting the history of the building.

 

Categories
Interior, Culture, Public Space, Social & Meeting Spaces, Renovation & Expansion
Timeline

2008

Status

Built

Location

Oslo, Norway

Typology

Social and Meeting Spaces

Client

Dansens Hus

Local Collaborator

LPO Architects

The back of the building towards the Aker River

Main entrance

Some new elements were added, like building a pyro wall behind the counter with 7 gas fired lamps showing lifelike flames licking the walls and a fire cannon that can shoot a fireball through the rooftop funnel on special occasions. 

The foyer

The foyer reflecting in the mirrored bathroom-box