People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Väven

Väven

The cultural center Väven is part of an urban development project - the City between the Bridges. The new development is seen as an important catalyst for Umeå’s urban regeneration, and it aims to create a cultural area along the river Ume.

Väven is located in Umeå’s city center, next to the town hall park on the river. The new cultural center covers a whole block in the heart of the city. Designed by Snøhetta in collaboration with White Arkitekter AB, this new building weaves (hence the name Väven, meaning ‘weave’ in Swedish) multiple cultural programs and activities together, providing one common stage. A weave of culture, literature, knowledge, socializing, recreation, and food is expressed in the building’s facades and levels. 

 

Categories
Landscape, Interior, Architecture, Culture, Residential & Hotel, Public Space, Social & Meeting Spaces
Timeline

2010 – completed 2014

Status

Built

Location

Umeå, Sweden

Typology

Culture Building

Size

27 000 m2

Client

Väven I Umea AB / Balticgruppen AB

Local Collaborator

White Arkitekter AB

One part of the building lies on a site defined by the existing city grid, while the rest occupies part of the quayside – a zone characterized by transient activity and flexibility of use. The design takes its cues from the building’s intended use, as well as the characteristics of the site. Väven unifies various public functions in one complex building. The overall experience emphasizes a whole made up by many parts, giving the building a human scale, braking down the barriers between internal activities and public space.

The concept of weaving is not only present in the cultural aspects, but also in the many different functions of the building, including hotel, conference center, black-box theatre, museum, library, and many others, with one large, unifying gesture. This is achieved by ‘wrapping’ the manifold functions of the building in one homogenous façade, consisting of varying and slightly shifting façade bands forming the building envelope and creating a strong graphical reference. 

At the same time, the reference of the birch trees, a tree typical for Umeå, was used in creating the concept. The white bark resembles the closed parts of the building, while the darker areas symbolize the open, glazed parts. These two concepts, as well as the wish for a building that communicates with its surroundings by reflecting the people around, the sky, and the river, led to the choice of glass as the main material for the façade.