People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Powerhouse Telemark

Powerhouse Telemark

The building stands out from the surroundings both related to form, materials and height. The location, reflecting on the hill at the back of the building, the bridge towards west and the industrial area towards the river, contributes to the building adapting harmonically to the surroundings.


The shape of the building is optimized in order to harvest the sun energy.  Suggested materials (embodied energy) and daylight is based on the ambition of limiting the energy consumption. The requirement for a defined amount of produced sun-electricity determine the need for the façade towards southeast to have solarpanels. The facades towards south is to be as transparent as possible. The facades towards northeast is suggested in wood, including a 42,5% window-areal for daylight.


The façade materials towards north is preferably in recycled materials from local demolition projects. This high wall will be exposed to the roundabout and we suggest an art-adornment competition is held to determine the final façade qualities, combining art and architecture in an optimal way.

 

Categories
Work Spaces, Sustainability, Architecture, Interior
Timeline

2015

Status

Ongoing

Location

Telemark, Norway

Collaborators

Powerhouse; Skanska, Entra, Zero, Sapa, Asplan Viak