People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Lysaker Station

Lysaker Station

 

As part of the National Transportation plan, the old Lysaker station was converted from single set to double set of train tracks, making it the third largest station in Norway. The site stretches a long and narrow curving site adjacent to the Lysaker River, creating a challenge for planning and design. The only way to fit the entire program in the allocated space was to build the station along the long curved line, with all other infrastructure located in the level below. The lower level is characterized by curved concrete walls, curved ramps, a curving line of trees, and two strong visual connections piercing through the curve.

The northern part of the station opened in August 2007, followed by the station, bus terminal, new roads, sidewalks, paths and bridges which were finished in 2009. The station remained operational during the entire construction period.

Along with the construction of transportation infrastructure, a new connection to the river was also created and a historical bridge is incorporated into the new design. All other slopes in the landscape are designed with a wide range of trees and climbers.  Flowers and autumn colors line the curved station site.

Categories
Architecture, Landscape, Public Space, Infrastructure
Timeline

2009

Status

Built

Location

Lysaker Station

Typology

Transit, Transport

Client

NSB- Norwegian National Rail Administration

Passenger shelter on the train platform

Southside, looking towards the bus terminal

To guide pedestrians through the station, an underpass with curving walls makes a clear cut through the space framed by slick, grey finished concrete walls. Any cut or addition to the concrete walls is characterized by a colored surface, using a selected range of rich colors to stand in contrast to the dark, polished concrete.The internal surfaces of the walls, floor, and ceiling are colored sheets of glass to create a sense of a place in the underpass. 

The colored glass also frames a small shopping area that has a sushi take away restaurant, kiosk, grocery store, drug store, and passenger ticketing and waiting area. Ramps, stairs, escalators, and lifts were fit into both train platforms allowing easy vertical connections from the public area to the trains. The lifts pierce through the lower level granite-paved floors, rising from the “underworld” up to the 250 meter-long granite paved train platforms. Waiting areas are characterized by small, colored glass boxes, and a curved slender metal sheet roof covers all vertical connections.

Bicycle racks designed by Snøhetta 

A yellow-glass staircase tower, with a lift, leads pedestrians up over the E18 highway to the station.

The stone wall between the highway and the bus station is made of reused slate.

The technical roof.