People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Herning Center for the Arts Proposal

Herning Center for the Arts Proposal

Situating the new House of Arts opposite the existing museum-area establishes new connections. Those connections were emphasized with strategically placed crossings. The path being a tangent to the Herning Museum and leading to the Sculptural Park and The Geometric Gardens, which is attached to the Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum, will be the first line
and main pedestrian area.

 

Categories
Architecture, Landscape, Interior, Culture, Social & Meeting Spaces
Timeline

2005

Status

Completed competition

Location

Herning, Denmark

Typology

Contemporary art museum

Size

6 575m2

Client

Herning Venter of the Arts Foundation

The pathway leads you across the open space in front of the House of Arts to the entrance area. From there
the pathway takes you underneath the house to a partly shaded outdoor area that allows you a glimpse of the treasure trove underground where paintings and sculptures are stored.
Raising your gaze you will see the foyer, highlighted from the sky above. Being located in this junction you can
consider, which level you would like to access.

Moving to the south side of the house you enter the outdoor facilities of the plaza; the restaurant area and the audio/ video scene, exposed to the openness of the surrounding landscape. Two typical recreational and natural elementsweave into the site. A belt of vegetation spanning north-south connects to the silhouette of the building, sheltering the plaza from the wind.
A pond in the open field corresponds to the surrounding landscape and mirrors the sky, connecting the site to its wider context.