People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Gullhaug Torg

Gullhaug Torg

Gullhaug Torg is Norway’s first naturally ventilated office and residential complex with a revolutionary low energy solution for heating and cooling. With a Triple-Zero ambition the aim is to demonstrate that naturally climatization of buildings can be achieved with 0kWh purchased energy.

The project entails the following project goals:
• 50% reduced CO2 emissions from materials, transportation and energy, used for operation compared to a relevant reference building
• Total energy use should be compensated with production of renewable energy to a “near zero” standard (ref FB definition)
• Climate friendly transportation
- No parking for cars in the building
- Ideal facilitation for pedestrians and bikers
- Ideal facilitation for public transport
• Bicycle parking exceeding FutureBuilt’s minimum demands
• Sustainable material use
- Use of materials and solutions with low greenhouse gas emissions
- Evaluation of materials based on reasonable recycling and reuse
• Reduction of costs and climate impact of use, maintenance and rebuilding through simplification and robust solutions

Categories
Architecture, Landscape, Interior, Work Spaces, Retail & Restaurant, Sustainability, Social & Meeting Spaces, Residential & Hotel
Timeline

2015 - 

Status

Ongoing

Location

Oslo, Norway

Typology

Commercial, office, residential

Size

11 500m2

Client

Avantor

Collaborators

Avantor, Skanska,FutureBuilt, SINTEF Byggforsk,
Erichsen&Horgen, Brekke&Strand Akustikk, Heiberg&Tveter,
Fokus Rådgivning, Window Master

Sustainable goals

FutureBuilt pilot project – 50% reduction of GHG emissions
Triple Zero – 0 kWh used for heating, cooling and ventilation

Located in the center of the new Nydalen development, this mixed-use office and residential 16 story tower will anchor the development’s main plaza, as well as become a landmark in the area.
Through interdisciplinary design development, where architecture and engineering complement each other, the project demonstrates that environmentally friendly buildings can have a site specific design that meets both urban and climatic needs, be low tech and low maintenance, flexible in use as well as open and transparent

The naturally climatized building will have qualities that in comparison to
mechanically ventilated buildings will be easier to operate and run, less need for
maintenance, longer life-cycle in addition to greater floor to ceiling heights, improved
daylight qualities, design integrated concept for acoustic regulation, no noise from
technical facilities and a palette of healthy interior finishes – all ensures a supreme
indoor climate.

The faceted geometry facilitates more efficient cross ventilation of the spaces as well
as it provides more daylight and view to both offices and apartments. The site plan
has been shifted from a shadowy square to an iconic triangular plaza with the river
Akerselva as its central feature.