People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Holmenkollen K122

Holmenkollen K122

The project is a collaboration with Aste Architecture and is based on the idea of one movement, one form, one object.The relationship between the individual and the collective has been a defining concept in the development of the project.

The second aspect of Snøhetta’s proposal is Holmenkollen’s unique position in national and international ski jumping history.
The asymmetric design is defined by the prevailing site conditions in north and south direction. To the north lays the
natural landscape with the cold winds from north, itself being a major challenge for all the competition proposals. To the south you will find the view of the city of Oslo and the Oslo fjord.

The site has its main access from the south where the new structure is designed to be open and inviting, while towards north a solid wind shield with belonging seating arrangements is integrated as part of the in-run construction. The main structure of the tower construction is a white concrete cantilever which is triangular and tapering in section. Although the prevailing wind is from the north, there is occasionally a requirement to shield against wind from the south and the proposal allows for temporary, permeable screens.

The judge’s grandstand, shaped in the same flowing aerodynamic line, provides additional wind shielding to the south.

Categories
Timeline

2007

Status

Completed competition

Location

Oslo, Norway

Typology

Skijump

Size

120 m2

Client

Municipality of Oslo

Collaborators

Aste Architecture