People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Greenland National Museum Proposal

Greenland National Museum Proposal

The gallery has a precise defined shape placed linear to the horizon. It has its own identity, similar to the landscape
in which it is placed. The surrounding buildings on the site are large rectangular shapes. The gallery leaps out of the same simple geometrical shape; a square. The square gives a generality and a starting point to make the building an equal shape from all sides, and become a contrast tothe landscape in which it is situated.


The cantilever square floats above the site, and has a transparent meeting with the ground. The different cuts made in the square box create a controlled communication flow to the surrounding landscape and the central atrium creates an important cross-connecting and transparency between the different floors.
The careful design of the gallery roof allows people living at a higher altitude east of the gallery, To experience a view
at the building as a façade from above.


Overall the building is designed to have to backside or roof as such, but rather a shape that breaks down the notion of
directions.

Categories
Architecture, Landscape, Interior, Culture, Social & Meeting Spaces
Timeline

2014

Status

Completed competition

Location

Nuuk, Greenland

Typology

Art gallery

Size

3 000m2

Client

Greenland National Gallery of Arts