People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Maggie's Cancer Caring Centre

Maggie's Cancer Caring Centre

Located on the Southern boundary of Forester Hill Hospital, Maggie's Cancer Care Centre is a free standing Pavilion at the edge of the Westburn field. Nestling in the row of trees, the Centre enjoys views across the fields and ample sunlight from the south and west. Maggie's Cancer Caring Centre is not a treatment center, but a place where individuals can meet, connect and receive help and guidance.

The building is conceived as a pavilion in its parkland settings. The soft exterior form envelops the whole of the center and sculpts the main spaces, while the timber interior creates the more intimate rooms and spaces that the Centre requires. 

Categories
Architecture, Landscape, Interior, Social & Meeting Spaces
Timeline

2010 - 2013

Status

Built

Location

Aberdeen, Scotland

Typology

Health & wellness

Size

350 m2 

Client

Maggie's Cancer Caring Centre

The most important landscape component is the grass covered fields within which the Centre sits. A group of Beech trees mark the main entrance by contrasting the color and texture of the existing trees on site.  

The texture and cutting pattern of the grasses was developed to form a large pattern within which the pavilion building forms an integral part.

The courtyard garden at the heart of the Centre forms a secluded outdoor space, and is covered with a mix of hard and soft surfaces.