People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Felleskjøpet Headquarters

Felleskjøpet Headquarters

In 2012, Snøhetta and Lillestrøm Delta AS were commissioned to build the new headquarters for Felleskjøpet. Located in Lillestrøm, Norway, the building was completed fall 2014. 

The intention has been to strengthen the surrounding area by adding architectural qualities to the new headquarters that contribute positively to the surroundings and the entire area. It has been important to focus on the structure of the overall city plan, with the aim of strengthening the axis binding the site to the river. The area was characterized by large parking areas and industrial activity, and a new office building has led to the parking areas being moved below ground, and functions such as main entrance, canteen and conference centered being placed on the ground floor. 

The idea behind the design is rooted in an attempt to pull the landscape into the building, as well as to bring the landscape out to the surroundings. This is done by shaping the building with “green” vertical volumes starting from the first floor, stretching up throughout the height of the building. The building’s volume is designed in such a way that the building is not perceived as monotonous, but rather broken up by angles resulting in a changing perception as you move around the building. 

Categories
Landscape, Interior, Brand Design, Architecture, Work Spaces, Wayfinding & Signage
Timeline

2012 - 2014

Status

Built

Location

Lillestrøm, Norway

Typology

Office Building

Size

8 500m2

Client

Delta Depotgata 22

Collaborator

JM Norge

The facades consist of two layers: an outer layer of wooden balusters, and a sealing layer of black façade panels. The wooden balusters are heat-treated to be weather-resistant, while remaining the material’s natural surface characteristics. The darker façade paneling emphasizes the appearance of the wooden grid facade, which contains different fields with alternating directions of the grid. The underlying inspiration is the image of a cornfield where the grains are altered by the influences of the sun, the wind, the water, and the earth, as well as parameters such as the topography of the place. The adaption of those parameters benefits the grid-facades shading function for the building that meets the standards of TEK 10.

Snøhetta was responsible for fixed as well as movable fittings. The four seasons provided the inspiration for the choice of colors and materials for all floors. The ground floor and first floor represent summer, the second floor fall, the third floor winter, and the fourth floor, providing a large roof terrace, spring. Each floor was designed with a specific color palette representing the respective seasons. Fresh and strong colors are partly used in selected, movable walls while large surfaces are treated with subdued colors following the same theme. 

Felleskjøpet headquarter, the facade
The facade is inspired by the fields of corn and wheat, where the grains are altered by the influences of the sun and the wind

Interior on each floor has its own season
2nd floor, summer

The concept of the four seasons is rooted in an attempt to pull the landscape into the building, as well as to bring the landscape out to the surroundings. In the different floors – spring, summer, autumn, winter, materials colors and furniture are used to give the mood of the season. Signage and wayfinding system was based on the same concept and as a continuation of the nordic materials used throughout the building.

Entrance floor sign and signage in main staircase.
Birchwood material is used both in signage and in the main interior of the headquarter.

Door signs in birchwood

Main stair case sign, 2nd floor, summer
Back stair in yellow represents the season of the floor 

Office sign with changeable name card

The green and grey textile wall panels works as noise reducers, at the same time it reflects Felleskjøpets identity

Modules in birchwood standing in the 1st floor, telling the story of Felleskjøpet

Main stair case, 4th floor, blue winter

4th floor, winter

Meeting room sign, 4th floor, blue winter. The semi transparent foil into meeting rooms reflects the facade of the headquarter.

Interior on each floor has its own season, 5th floor, spring

Floor numbering in back stairs
Color follows the season of the floor

Door sign in birchwood

Signage in garage, basement floor