People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Bogota International Convention Center Competition Proposal

Bogota International Convention Center Competition Proposal

Snøhetta’s proposal for the Bogota International Convention Center prioritizes circulation, public space and sustainability. The site is distinctly urban with views toward the majestic Montserrat mountain range. Borrowing from the Spanish courtyard typology, Snøhetta’s strategy creates an outdoor space in the interior of the mass. The traditional Columbian courtyard, interpreted in a modern way allows for integrated space and flow. The design, like most natural phenomena, makes an investment toward integrating the physical and social conditions that frame the project. Snøhetta’s decision to explore and expand on the traditional courtyard design not only maximizes open space but also acts as a connection through the site, linking the Corferias and the new EAAB building to the CICB project.

Categories
Landscape, Interior, Architecture, Sustainability
Timeline

2011

Status

Competition completed

Location

Bogota, Colombia

Typology

Convention Center

Bogotá lies within a major flyway for migratory birds in the Americas. Wetlands are considered to be the most biologically diverse of all ecosystems, providing a stopover and wintering site for numerous migratory birds. The Yarumo (Cecropia telenitida) tree in the courtyard plaza in conjunction with the wetland plants will attract certain species of migratory birds and local fauna, creating a new ecosystem at the heart of the project.

The CICB and EAAB buildings will be connected by a shared plaza space interspersed with a constructed water collection system creating a strong connection between the two buildings. Looking into the distant future, the Innobo Green Belt, just west of the EAAB and CICB buildings will create a new and powerful pedestrian, bicycle access which could be incorporated into the overall master plan.

A series of wetland terraces and water collection reservoirs help to manage a more sustainable use of the site and revives a natural habitat that acknowledges the historical use of canals in the region. The landscape extends outside the building limits, creating a series of planted berms and tree groves along the edges of the site thereby creating an inviting environment for visitors and passersby.