People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Calgary's New Central Library and Library Plaza

Calgary's New Central Library and Library Plaza

In 2013, Snøhetta and DIALOG's competition-winning design was selected for the new Calgary Public Library.  Following a two year process of community engagement, the new design will realize the city’s vision for a technologically advanced public space for innovation, research and collaboration at the intersection of Downtown Calgary and East Village. 

The design team embraced the city’s diverse urban culture and unique climate, striving to create the right library for Calgary by establishing a vibrant, welcoming and accessible public space in the heart of this rapidly expanding metropolis.  

Categories
Landscape, Interior, Brand Design, Architecture, Culture, Wayfinding & Signage, Education, Public Space, Social & Meeting Spaces
Timeline

2013 - expected 2018

Status

Under construction

Location

Calgary, Alberta, Canada

Typology

Main Public Library

Size

240 000ft2

Client

Calgary Municipal Land Corporation

Collaborators

DIALOG

Inspired by the nearby foothills, the site is transformed into a terraced topography that rises up and over the existing Light Rail Transit Line crossing the site.

The lifted library, with an open entry at the heart of the site, allows for a visual and pedestrian connection between East Village and Calgary’s downtown. The entry, framed by the wood-clad arches that reference the ‘chinook’ arch cloud formations common to Alberta, becomes a gateway to neighboring communities and provide a new outdoor civic spaces within the city.

Upon entering the library, visitors encounter a lobby awash with natural light. Your eye is drawn up through the sky lit atrium where clear visibility of the library’s public program and circulation along the atrium’s perimeter serve as a wayfinding strategy from the main entrance and on each floor. 

The Library program is organized on a spectrum , starting with more engaging public programs on the ground floors, and spiraling up to quieter, focused study areas on the third and fourth floors.

The façade utilizes a unique geometry and distribution of clear and fritted glass openings to control desired daylight levels for the interior spaces. Dramatic, highly transparent zones attract public interest to activities inside, while closed areas provide more focused study spaces.   The encapsulation of the existing Light Trail Train is currently underway, and the new Calgary Public Library is expected to be completed in 2018.