People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Liljevalchs Art Gallery Proposal 

Liljevalchs Art Gallery Proposal 

When architect Carl Bergsten created Liljevalchs in 1916, the art gallery was considered independent and bold due to its approach towards contemporary art, as well as through its architectural style. 

Our proposal suggests an extension of the art gallery that will make it appear more timely and uncompromising.

The new façade is inspired by the existing building, using the geometric patterns on the original Liljevalchs as a basis.  

 

Categories
Landscape, Interior, Architecture
Timeline

2013

Status

Completed competition

Location

Stockholm, Sweden

Typology

Art gallery

Size

2,400 m2

Client

Fastighetskontoret, Stockholms Stad

Collaborators

Jorunn Sannes, Greger Ulf Nilson, Lars Forsberg

Visitors reach the new Liljevalchs either from the seafront promenade or by boat from Djurgården and Grönna Lund. On arrival to the art gallery, visitors are met and invited into a lush, green garden. A continuous landscape with rich vegetation is created from the open space and the sunken, intimate courtyard. This is done not only to lead the visitors to the restaurant, but also to slow down the visitors’ pace. Plants and flowers are planted in order to highlight the landscape and reinvigorate the grand original building.