People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Çanakkale Antenna Tower & Public Viewpoint Proposal

Çanakkale Antenna Tower & Public Viewpoint Proposal

The project for a new antenna tower and public viewpoint upon the hillside of Çanakkale will synthesize modern-day communication, rich cultural heritage and dramatic public experience of the surroundings within a distinct, yet subtle form. 


Envisioned not only as a beautiful sculpture from afar, but also as a destination in itself fusing historic context with contemporary experience, the project creates an architecture that is grounded in place while being connected with the world. 

 

Categories
Landscape, Interior, Architecture
Timeline

2014

Status

Completed competition

Location

Çanakkale, Turkey

Typology

Antenna Tower & Public Viewpoint

Size

2 000 m2

Client

Government of Çanakkale

Collaborator

Özer/Ürger & Battle McCarthy

The Ring creates a dramatic horizontal public experience from the inner core of the mountain side and all the way out into the suspended treetops, offering spectacular views to the various historic and natural landmarks. 

The Tower creates an exclusive vertical experience of a public exterior lift within its inner core while providing the necessary infrastructural elements of TV and radio signal reception, all wrapped within a sleek fiberglass weave that creates an elegantly iconic structure while being harmless to signal interference.

The Landscape is the foundational element between the horizontal and the vertical, in which all building program is inserted into the mountainside to preserve the natural landscape, while strengthening the context as a unique visitor experience.  In order to preserve the natural beauty of the site while protecting an important piece of infrastructure from the public, the visitor center is Inserted into the landscape and cantilevered over the national park. 

The entire public realm is designed within a simple plan consisting of a single oval space carved into mountain - providing panoramic framed views of Çanakkale and the Bosphorus Strait. The low ceiling enhances the experience of a cave-like interior. Upon venturing outside, an elegant terrace for enjoying coffee or simply reading a book extends naturally out of the mountainside floor.

Envisioned as an elegant tower and ring of light, the project aims to communicate both public experience and modern-day communication. Viewed from meters away, or from ships crossing the Bosphorus Strait, the universal symbolism of the infrastructure represents unification between Europe and Asia, Turkey and the World.