People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Tafjord Gallery

Tafjord Gallery

The concept was developed as a series of linked experiences of nature, landscape, and art. The project spans from the fjord in the west to the mountains in the east through varied climates and ecosystems.

A seven kilometer long tour that climbs 1800 meters in elevation and weaves together a series of architectural and artistic elements based upon the projects themes of art, catastrophe, and hydro-electric power. 

Visitors’ first contact with Galerie Tafjord is at the water’s edge of Tafjord, an arm of the Storfjord on the west coast of Norway. A restaurant is planned on the molo that runs alongside the mouth of the Tafjord river. 

Categories
Landscape, Architecture, Culture, Residential & Hotel, Public Space
Timeline

2003

Status

Schematic design

Location

Tafjord, Norway

Typology

Art Gallery & Hotell

Client

Gallerie Tafjord AS

Size

1,800 m2

600 meters further up the valley lies the historical K1 powerstation. A new glass entrance from the park above will bring a new dynamic element to the existing museum. 

Detailed in steel and glass with a high level of transparency the building dissolves the division between the visitor, the constructed, and natural surroundings. 

Water at elevation; art together with the mountains that inspired it; a dramatic valley, and the rock slide prone cliff walls. In the spirit of pioneer hydro-electric development the building is a piece of engineering-art.