People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Karmøy Fishing Museum

Karmøy Fishing Museum

Cantilevering slightly over the North Sea horizon where it leaves the ground, it feels as if a container has been dropped informally upon the site, when visitng the Karmøy Fishing Museum. 

Very early in the design process it was imagined to propose a concrete tube-like building, open at both ends, placed carefully onto the landscape. 

 

 

Categories
Interior, Architecture, Culture, Public Space
Timeline

1998

Status

Built

Location

Karmøy, Norway

Typology

Museum

Size

500 m2

Client

Karmøy Fishing Museum

In the future the museum can be lengthened. The entrance wall could simply be replaced, whereas the window towards the water would remain as a framed view, describing the departure point of the structure.

The outside concrete walls are designed to become overgrown by the local lichen just by adding sour milk and nutrition to the concrete surfaces. Slowly the walls would then adopt the character of its surroundings. These surfaces are only partially broken by the two square windows at each long side of the building and by the wall of woven juniper branches near the entrance. 

The interior is a one-space museum, similar to the space within a “cargo container,” a nickname which has been adopted by the local public. This allows for full flexibility for exhibitions within the four walls of the museum.