People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Victoria and Albert Museum Proposal

Victoria and Albert Museum Proposal

The courtyard, its entrance, stair and exhibition space proposed for the Victoria and Albert Museum in London are all conceived to enrich and enhance the existing rich and intoxicating sequential spatial museum environment.

This unique, additive sequence of discrete spaces has been nurtured and cherished for generations within the walls of the Victoria and Albert Museum. 

The proposed courtyard entrance provides a new and complementary image, interconnected with the wider Museums District that is developing in South Kensington.

The proposal for the Victoria and Albert Museum in London was made in cooperation with Gareth Hoskins Architects.

Categories
Architecture
Timeline

2012

Status

Completed competition

Location

London, England

Typology

Museum

Size

1 500 m2

Collaborator

Gareth Hoskins Architects

The primary surfaces are natural stone and timber. The stone is applied to the upper surface of the courtyard, forming the external steps and floor. The solid timber is applied to the underside, creating the internal lobby ceiling and interior surfaces.The new courtyard and entrance are designed to weather the test of time and age with beauty.

The courtyard is conceived as a natural theatre, the gently stepped surface is the setting for both viewers and performer. The sweeping stone floor links both the upper and lower levels in one gently sloping surface. The graded surface provides for seating, stair, ramp and terrace.The sweep of the courtyard leads into the entrance in an uninterrupted movement. The generous width of the entrance allows for ample space, embracing the security, entrance and information functions.