People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

Nobel Center Proposal

Nobel Center Proposal

The work of the Nobel laureates exhibits an amazing level of hard work combined with truly new thinking. All of this with the highest of ideals.  Our proposal, The Space Between, defines the identity of the new Nobel Center in terms of the interplay between the known and the unknown.

The design therefore acts as a mediator where landscape and architecture work in unison to give visitors a new urban experience where choice and opportunity are central.

The main mass of the building is located towards the city structure and houses the auditorium, conference facilities and staff areas. It’s counterpoint is a cantilevering structure springing from the quayside and out over Nybroviken. Exhibition areas, library, education and restaurant are located here

An important element of the proposal is to maintain and create new lines of sight. The view along Blasieholmgatan is opened to the water and the new diagonal promenade that traces the quayside offers view to Strandvägen and to Skeppsholmen.  By locating part of the building over the water, we have designed a large plaza beside the historic Museipark. This plaza is open to the water with views of the islands and long hours of sun throughout the year. It is surrounded by green sloping surfaces as an extension and rejuvenation of the Museipark.

Categories
Landscape, Interior, Architecture, Culture, Work Spaces, Public Space
Timeline

2013

Status

Completed competition

Location

Stockholm

Typology

Culture building

Size

20 000 m2

The auditorium is both flexible and formally iconic with gold clad side walls and a stage with thewaterfront of Nybroviken as its backdrop.

The link between the two volumes is a foyer at lower ground level and a raised space above, open tothe sky.This is the space between, which is simultaneously both and neither, building and landscape,programmed and free. The same space forms part of an open public promenade that folds thequayside up and through the site