People

Process

Projects

News

Menu Back to process Back to news
Close

National September 11 Memorial Museum Pavilion

National September 11 Memorial Museum Pavilion

On May 15, 2014, President Obama was present for the dedication of the National September 11 Memorial Museum & Pavilion at the World Trade Center site. The Pavilion and Museum opened to the public for the first time on May 21, 2014.


In 2004, Snøhetta was commissioned to design the only building on the memorial plaza. In the years since, the program has changed several times, however it has remained a cultural facility dedicated to visitor comfort and orientation. The design for the building embodies a careful reaction to the horizontal character of the memorial plaza’s design, while also providing the area with a lively organic form that allows the visitor to imagine the site and city in a broader sense. According to Craig Dykers, “Our desire is to allow visitors to find a place that is a naturally occurring threshold between the everyday life of the city and the uniquely spiritual quality of the Memorial. It is important that people physically engage with the building and feel that it helps lead them on to other areas of the site and other thoughts about their experiences there.”

 

Categories
Interior, Architecture, Culture, Public Space, Social & Meeting Spaces, Sustainability
Timeline

2004 – 2014

Status

Built

Location

New York, NY, USA

Typology

Culture Center & Visitor Orientation Center

Client

National 9/11 Memorial

Associate Architect

Adamson Associates

Size

53 000 ft2

With its low, horizontal form and its uplifting geometry the Pavilion acts as a bridge between two worlds - between the Memorial and the Museum, the above and below ground, the light and dark, between collective and individual experiences. Inclined, reflective and transparent surfaces encourage people to walk up close, touch and gaze into the building.

Within the atrium there stand two structural columns rescued from the original towers. Although removed from their former location and function, they mark the site with their own original aesthetic gesture.

Once inside, visitors look out through the Pavilion’s atrium to see others peer in, and begin a physical and mental transition in the journey from above to below ground.

The Pavilion’s jewel-like, striped façade was developed in collaboration with the Client to allow the building to have a strong resonance for the visitor as well as providing visual and architectural connection to the surrounding urban environment. The flat plane of the Memorial Plaza is pierced by the glass Atrium of the Pavilion, which allows visitors to enter the below-grade Museum and bring with them sunlight from above.

The alternating reflective treatment of the façade mirrors the changing seasons, revealing the Pavilion’s differing qualities throughout the year.

The Pavilion follows the Memorial's Sustainability Design Guidelines. As a result, the Pavilion is on target to receive a LEED rating of Gold. The Pavilion features a number of sustainable features including optimized minimal energy performance, daylight and views, water efficiency, wastewater re-use, low emitting and locally sources materials and fabricators wherever possible.