Search

Project

People

Process

News

Facts

Contact

Menu
Close

Vulkan Beehive

Vulkan Beehive

Bees are among the world’s most important food suppliers. One third of the world’s food production is depending on pollination, where bees play the largest role. 

The Vulkan Bigård project at Mathallen is a partnership between Aspelin Ramm, Scandic, Sparebankstiftelsen DNB, ByBj Birøkterlag, Heier Du Rietz, and Snøhetta.

By creating these beehives, we bring more bees to the city. We want to give visitors information on how they can contribute to the environment, and create involvement around bees. 

 

 

Categories
Landscape, Interior, Architecture, Product & Package Design, Sustainability
Timeline

2014

Status

Built

Location

Oslo, Norway

Collaborators

Aspelin Ramm, Scandic, Sparebankstiftelsen, DNB, ByBj Birøkterlag and Heier Du Rietz

The two beehives are appropriately placed at Mathallen, on the rooftop of Dansens Hus, not only for the food and honey relationship, but also naturally and contextually with many of the green spaces in the area, such as Akerselva and Kolonihagen Grünerløkka. 

The natural honeycomb geometry was our inspiration for the form and pattern. 

Having two intersecting hexagonal volumes to create the form, which were then adjusted in height and width to fit with the needs of the beekeeper. Using a light colored wood with a finish that is honey in tone was also a relationship that we wanted to create and present.